Steeds meer jongvolwassenen weten de nieuwe psychoactieve stof 4-fluoramfetamine (4-FA; 4-FMP) te vinden. Recent onderzoek van het Trimbos-instituut en Jellinek laat zien dat het gebruik ervan de afgelopen jaren flink is toegenomen. De effecten van 4-FA zitten tussen die van ecstasy en amfetamine in en gebruikers omschrijven het ook wel als ecstasy-light. Recente incidenten wijzen erop dat er grote gezondheidsrisico’s zitten aan het gebruik ervan, waaronder hartproblemen en hersenbloedingen.
Op zaterdag 5 november 2016 organiseert Het Oranje Kruis weer haar jaarlijkse studiedag voor instructeurs Eerste Hulp, opleiders Eerste Hulp, examinatoren, consulenten, LOTUS-slachtoffers, artsen en verpleegkundigen in opleiding, alsmede overige geïnteresseerden.
Vanwege de centrale ligging en de goede bereikbaarheid vindt deze wederom plaats in het NBC Congrescentrum, Blokhoeve 1 in (3438 LC) Nieuwegein.
Het Nederlandse Rode Kruis is een campagne gestart om problemen met drugsgebruik op festivals te voorkomen. Met een aparte website en een app wil men de festivalgangers beter gaan voorlichten.
Een onderdeel van de campagne is de website: www.hoeoverleefikeenfestival.nl en een bijbehorende app. Op deze website kunnen de bezoekers een ludieke festivaltest doen, waaruit blijkt wat voor soort festivaltype ze zijn en welke risico’s zij daarbij lopen. Via de app is te raadplegen wat de gevaren zijn drugsgebruik en hoe zij die kunnen vermijden.
SHE, Stichting Hulpverlening bij Evenementen nieuw lid Branchevereniging KMHE
Opnieuw kunnen we binnen de KMHE een nieuw lid begroeten.
Het is de Stichting Hulpverlening bij Evenementen, gevestigd in Drachten (gemeente Smallingerland).Door deze aanmeldingen is het aantal aangesloten leden bij de KMHE gegroeid naar zeven.
VoorZorg Advies Advies voor het organiseren van een sportmedisch veilig evenement
Veiligheid is belangrijk bij wielerwedstrijden en toertochten. De Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) heeft daarom in samenwerking met organisatoren, sportbonden en zorgverleners (verenigd in onze branchevereniging KMHE) een online tool ontwikkeld. Met deze tool kun je als organisator op een eenvoudige manier advies inwinnen om jouw evenement sportmedisch veilig op de kaart te zetten.
Vervolg onderzoek samenwerking Het Oranje Kruis en Het Nederlandse Rode Kruis
In februari van dit jaar werd bekend dat er een onderzoek kwam naar de samenwerkingsmogelijkheden tussen Het Oranje Kruis en het Nederlandse Rode Kruis. Nu, bijna een half jaar verder is bekend gemaakt dat Het Oranje Kruis en het Nederlandse Rode Kruis niet gezamenlijk verder gaan.
De berichtgeving naar aanleiding van onderzoek door AT5 heeft duidelijk gemaakt dat lidmaatschap van een branchevereniging een must moet zijn voor evenementen hulpverleningsorganisaties in Nederland.
De televisiezender AT5 maakte bekend dat er van alles is misgegaan bij de hulpverlening na het dodelijke rallyongeluk in het Westelijk Havengebied, vorig jaar september. Een particuliere ambulancedienst zou met ongekwalificeerde hulpverleners hebben gewerkt.
VSG, Vereniging voor Sportgeneeskunde
Sinds enkele maanden maken vertegenwoordigers namens de KMHE deel uit van een aantal werkgroepen
Het programma maakt aan de hand van een aantal specifieke vragen die betrekking hebben het evenement een risicoanalyse en bepaald aan de hand daarvan het (minimale) aantal én niveau van de medische hulpverleners, de in te zetten materialen en voorwaarden waar deze aan moeten voldoen.